Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Изложба на гравюри, създадени по време на Руско-турската война
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
19:00 ч.
Място:
Описание:
Описание: Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски“ представя изложбата "Руско-турска освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на чуждестранни художници кореспонденти“. Събитието се организира по повод националния празник 3 март. Входът ще е свободен. Експозицията ще бъде подредена в зала II на БХГ "П.Задгорски" през периода от 2 март /вторник/ до 20 април /вторник/ 2021 г.

Чуждестранните военни кореспонденти са изпращали рисунките на своите издателства, изминавайки пътя от Кишинев до Сан Стефано. Голяма част от тях намират място в илюстративни списания и вестници в Германия, Испания, Франция, Австрия през 1877 и 1878 година. Подредени хронологично, те са своеобразен репортаж за събитията от обявяване на войната до нейния край на 3 март 1878 година. Стотиците създадени гравюри са отражение на походи и битки, на подвизи, трагедии, победи и възторг. Дело на блестящи рисувачи и майстори на фигуралната композиция, те се превръщат в обективна визуална хроника на войната.

Основната заслуга за преоткриването на тези гравюри и тяхното популяризиране в България имат Ангел Будев /“Испански гравюри за руско-турската война“, “Старинни гравюри“/, Васил Василев /“България, френска хроника – 1841-1878“/ и други. Изложбата е комплектована от проф. Марин Добрев - директор на старозагорската художествена галерия.
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: