Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Музейната лекция за тракийското светилище на връх Шилото
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
11:30 ч.
Място:
Описание:
Една вдъхновяваща природна забележителност край Бургас, все още остава неусвоена за любознателните туристи. Прагматичните строители обаче вече са я набелязали и тяхната каменна кариера, малко по малко "изяжда" върха. Както много бургазлии биха предположили - става дума за върха, известен днес с името "Шилото". Старото му име е Кара баир, което означава Черни връх. Учудващ е произходът на това наименование, възникнало в черните дни на робството, противоречащо на обстоятелството, че върхът е вечно облян от слънчевата светлина, поради своята усамотеност и височина.

Тези природни дадености вероятно са вдъхновявали и древните траки, създали там светилище на своя бог, наречен Аполон според изследванията на Александър Фол.

За картината, която се разкрива от висотата на това светилище, за осквернената му святост, заради противоречивите ценности на съвременния свят, ще научите от лекцията "Тракийското светилище на връх Шилото", организирана от Регионален исторически музей Бургас, която ще ви бъде поднесена от археолога Константин Господинов.

Лекцията е с начален час 11:30, тази събота – 20.10.2018 г., в залата на Природонаучния музей (Бургас, ул. К. Фотинов 30). Входната такса е преференциална - за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.
Добави обект
Добави събитие
АКТУАЛНИ ОФЕРТИ С ОТСТЪПКИ:
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: