Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Почти всичко за своенравната баба, благосклонността и мартеницата
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
11:30 ч.
Място:
Описание:
"Почти всичко за своенравната баба, благосклонността и мартеницата" е темата на музейната лекция тази събота - 16.02.2019 г. Тя ще бъде поднесена от сладкодумната Росица Топалова - уредник от Етнографската експозиция на РИМ-Бургас.

Лекцията е посветена на фолклорните представи за месец Март, Баба Марта и мартеницата - накит, амулет, "превъртян"  наляво бял и червен конец. Какво е измислил народът, за да омилостиви и предизвика одобрението на единствената  сестра на месеците;  от какво се плашат лошотиите, които излизат при смяна на сезоните; защо на първи март жените не тъкат на стан, не говорят на висок глас и палят старата си метла на двора; кога е направена първата мартеница ; каква е символиката на цветовете;  що  е "седмошарица"; кого закичват с мартеница; докога се носи; какво правим, след като я свалим... Ще научите още интересни подробности за обредните функции на усуканата "наедно" бяла и червена вълна в множество календарни и семейни празници.

Традиционната съботната лектория този сезон се провежда в Етнографската експозиция (ул. Славянска 69) с начален час 11:30. Входната такса е преференциална - за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери - 1 лв.
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: