Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Баядерка
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
19:00 ч.
Място:
Описание:
Един от най-зрелищните спектакли в световното балетно изкуство – "Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус, може да бъде видяна отново на 17 май на сцената на Държавна опера – Бургас. Спектакълът, чиято премиера премина при небивал успех, ще се играе отново само три седмици след първото показване на бургаска сцена.

Хореографите посягат рядко към изключително сложната творба, която е образец в балетното изкуство. Нейната "Сцена на сенките“ е известна като шедьовър в кордебалета. Хореографията на спектакъла е на дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова, която е вече част от екипа на Държавна опера – Бургас, а постановката е дебютът й като хореограф. В премиерния спектакъл Тонова изигра и ролята на главната героиня Никия. Сценографията е на световноизвестния художник Иван Токаджиев, а костюмите са дело на една от най-добрите костюмографи Цветанка Петкова – Стойнова.

Бургаската постановка на "Баядерка“ е вече позната и в балетните среди в страната. Само два дни след премиерата част от трета картина на сцената на НДК в София по време на официалната церемония за връчване на наградата "Златна муза“ на Сдружение "Асоциация на българските хореографи“ – едно от най-престижните събития в танцовия свят на страната. “Pa d’Action" в изпълнение на балета на Държавна опера – Бургас беше "гвоздеят“ на целия концерт“, коментира тогава хореографът на "Баядерка“ и заместник-председател на Асоциацията Веса Тонова.
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: